Onze activiteiten
Modelbouw
Eén van onze vaste activiteiten is modelbouw. Voor het bouwen van de modelvliegtuigen gebruiken we Balsahout, dat is erg licht hout, zeer geschikt voor vliegtuigen dus! Als je voor het eerst komt modelbouwen neem je diezelfde dag nog je eerste zelfgebouwde vliegende houten vliegtuigje mee naar huis.
FOTO EERSTE VLIEGTUIGJE
Daarna beginnen we met de Aviadelaar mk II, een iets verkleinde versie van het origineel. De originele Aviadelaar heeft een spanwijdte van 87 cm, die van de mk II is 66 cm. Door die verkleining gaan we voordeliger om met het Balsahout en gooien we niets weg. En desondanks vliegt de Aviadelaar erg goed. Zelfs als hij niet nauwkeurig is gebouwd, vliegt hij prima. Bovendien is dit vliegtuig makkelijk in één seizoen te bouwen.

Het volgende vliegtuig wat je gaat bouwen wanneer je Aviadelaar klaar is, is de Soe. Dit is een groter en uitdagender vliegtuig om te bouwen. De Soe heeft een spanwijdte van 110 cm. Ook de Soe kan in één seizoen gebouwd worden.

Tot slot kun je de Bartje gaan bouwen. De Bartje is een wedstrijdzwever, ontworpen in 1957. Met zijn vleugel met een holle onderkant zweeft hij erg langzaam en erg mooi. De Bartje is weer een stap uitdagender om te bouwen.

Het mooie van al deze vliegtuigen is dat je alle onderdelen helemaal zelf maakt. Mocht er iets stuk gaan, kan je alle onderdelen zelf maken en vervangen.
FOTO REPARATIE
De jaarlijkse modelvliegwedstrijd op de Soesterduinen
Wij propageren niet competitief te zijn, maar er is één wedstrijd waar we elk jaar allemaal aan meedoen, en dat zijn de modelvliegwedstrijden. Het leuke ervan is dat door de formule, je van tevoren nooit kan bepalen wie er gaat winnen. We doen allemaal drie vliegproeven, en hebben allemaal drie kansen.
Bij de eerste proef kijken we welk vliegtuig het langst vliegt. De tijd wordt dan gemeten met een stopwatch. Bij de tweede proef kijken we welk vliegtuig het verst vliegt. Dus als jouw vliegtuig een prachtige lange vlucht maakt, maar met een grote boog naast jou landt, heb je pech en wordt er 1 meter genoteerd. Bij de laatste proef kijken we welk vliegtuig het dichtste bij het doel kan landen. Hierdoor kan je nooit zeggen dat het ‘beste’ vliegtuig de wedstrijd gaat winnen.
